Skip to main content Skip to search

I journalistenvisum

Ben je freelancer of werkzaam voor de media en wil je voor een specifieke opdracht naar Amerika?

Dan kan het I visum een optie zijn.

Wat is een I visum?

Een tijdelijk visum dat ook wel journalistenvisum wordt genoemd.

Voor wie is het I visum bedoeld?

  • Voor vertegenwoordigers van de media die voor een specifieke opdracht naar Amerika moeten reizen en van wie de werkzaamheden van essentieel belang zijn voor de mediafunctie in hun thuisland
  • Voor werknemers van een mediaorganisatie
  • Voor medewerkers van onafhankelijke productiebedrijven die in opdracht van een mediaorganisatie werken
  • Voor freelancers die in opdracht van een mediaorganisatie werken

Wat zijn de belangrijkste criteria voor een I journalistenvisum?

  1. Er moet sprake zijn van een opdracht of een project met een informatief of educatief karakter (dus geen commercieel karakter)
  2. De opdracht of het project is uitsluitend bedoeld voor de buitenlandse media (dus niet voor de Amerikaanse media)
  3. De persoon die naar de VS gaat mag daar niet betaald krijgen

Waar wordt het visum aangevraagd?

Bij een Amerikaans Consulaat

Hoe lang is het I journalistenvisum geldig?

In principe 5 jaar, maar je zult voor maximaal de duur van de opdracht of het project tot Amerika toegelaten worden (ook al is het onderliggende visum langer geldig). Dit is controleerbaar aan de hand van de stempel die bij binnenkomst in de VS in het paspoort wordt gezet.

Wat kun je verwachten als je besluit van onze diensten gebruik te maken?

Wij bieden volledige stap voor stap begeleiding bij het aanvragen van een I-journalistenvisum en assisteren bij:

  • Het samenstellen van de Engelstalige visumaanvraag
  • Het invullen/controleren van het DS-160 document
  • Het schrijven of controleren en aanpassen van de benodigde brieven
  • Het coördineren van de betaling van de leges voor het visum
  • Het maken van de afspraak voor het interview op het consulaat
  • Het voorbereiden op het interview