Als je een visum voor Amerika aanvraagt moet je voor een persoonlijk interview naar het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Het visum interview is het belangrijkste onderdeel van de hele visumaanvraagprocedure.

Een goed interview vergroot de slagingskans. Een slecht interview kan in het ergste geval een visum afwijzing tot gevolg hebben waarmee ook gelijk de ESTA komt te vervallen. Het interview is altijd in het Engels en duurt een minuut of 5 tot 10.

Bij deze de 8 tips:

1. Ga goed voorbereid naar het consulaat

Zorg ervoor dat je de bezoekinstructies van het consulaat van te voren doorleest of op You Tube bekijkt.

2. Verstrek juiste en volledige informatie en documentatie

Onvolledige, verkeerde of tegenstrijdige informatie en documentatie roept vragen op en kan daardoor leiden tot onnodige vertraging of zelfs een visum afwijzing. Zorg ervoor dat je alle vereiste documenten meeneemt naar het interview en je deze, als daarom gevraagd wordt, ook gelijk kunt geven.

3. Zorg dat je de juiste pasfoto (vierkant formaat met witte achtergrond) bij je hebt

De pasfoto luistert heel nauw. Heb je de verkeerde pasfoto bij je dan wordt je weggestuurd en moet je opnieuw een afspraak voor een interview maken. Dit kan soms wel 3 weken vertraging tot gevolg hebben. Check dus altijd de foto vereisten van het consulaat.

4. Verstrek geen onnodige extra informatie

Vergeet niet dat jij degene bent die wordt geïnterviewd en niet andersom. Hou de communicatie kort en to-the-point. Geef kort en bondig antwoord op de vragen van de interviewer

5. Geef éénduidige informatie

Tegenstrijdige informatie over wat je aan documentatie laat zien en wat je tijdens het gesprek zegt roept verwarring en dus vragen op. Dit kan nadelige gevolgen hebben op de visum uitkomst (toekenning of afwijzing).

6. Ga niet in discussie met de medewerkers op het consulaat

Ook al duurt het wachten lang, blijf rustig, geduldig en beleefd. Elke dag vragen heel veel mensen een visum aan en niet iedereen is altijd even goed voorbereid waardoor interviews wel eens uitlopen.

7. Denk aan je non-verbale communicatie

De interviewer kijkt tijdens het interview ook naar je lichaamstaal en hoe je reageert op vragen en zal dit laten meewegen in de visum uitkomst. Bereid je zo goed mogelijk voor want dan zul je eerder rust en zelfvertrouwen uitstralen.

8. Ben je ervan bewust dat je niet automatisch recht hebt op een visum dus pas je gedrag daarop aan

Realiseer je dat het consulaat een stukje Amerikaans grondgebied in Nederland is en dat daar de Amerikaanse regels gelden. Wat voor jou als Nederlander misschien heel vanzelfsprekend en normaal is hoeft dat voor de interviewer niet te zijn.

 

Dit blogartikel is geschreven door Aster Maaskant. Aster is Visum Specialist VS en ziet het als haar missie om zo goed mogelijk te informeren over alle mogelijke aspecten die bij het aanvragen van een werkvisum voor de VS om de hoek komen kijken.

Vragen naar aanleiding van dit blogartikel of advies of hulp nodig met het aanvragen van een visum voor Amerika? Neem gerust contact op.