Mijn B-1 visum voor Amerika is geweigerd. Wat nu?

  1. Kan ik in beroep gaan?

  2. Kan ik opnieuw een visum aanvragen?

 

Het antwoord op vraag 1 is kort en krachtig: NEE. Je kunt niet in beroep gaan.

Voordat ik antwoord geef op vraag 2 eerst wat algemene informatie. Als je op het Amerikaanse consulaat bent geweest voor het persoonlijke interview en je visumaanvraag is geweigerd, dan heb je als het goed is een A-4tje met de reden voor de weigering gekregen. In veel gevallen is dat bij een B-1 visum een weigering op basis van INA Section 214(b)

Bij het afnemen van het visuminterview wordt o.a. gekeken naar:

  • jouw visumaanvraag (Heb je de juiste documenten bij je om te bewijzen dat je aan de B-1 visumcriteria voldoet?)
  • reisplannen (Wat is het doel van jouw reis en hoe lang wil je blijven?)
  • sterke banden met Nederland (Kun je voldoende aantonen dat je na een bepaalde periode in de VS naar Nederland zult terugkeren?)

Bij een visumweigering met code 214(b) komt het er bijna altijd op neer dat er niet genoeg banden met Nederland zijn aangetoond. Eén van de redenen kan o.a. zijn dat je niet hebt aangetoond dat je in loondienst bent. Voor meer informatie zie: Visa Denials.

Het antwoord op vraag 2 is: JA. Je kunt altijd opnieuw een visum aanvragen als je van mening bent dat er zich sinds jouw laatste visumaanvraag aanzienlijke wijzigingen in jouw omstandigheden hebben voordoen (dus als jouw banden met Nederland anders of sterker zijn dan tijdens de eerste visumaanvraag.) Het heeft dus niet zoveel zin om kort na de weigering gelijk weer een B-1 visum aan te vragen omdat de omstandigheden dan vaak nog niet aantoonbaar gewijzigd zullen zijn. Voor het opnieuw aanvragen van een visum moet je opnieuw de hele procedure doorlopen. Dus: opnieuw het DS-160 document invullen, de juiste documenten verzamelen, de visumaanvraagkosten betalen en een afspraak voor een nieuw interview maken. Een goede voorbereiding is hierbij cruciaal.

Meer weten over wanneer het opnieuw aanvragen van een visum de meeste kans van slagen heeft, hoe je sterke banden met Nederland kunt aantonen of wat de gevolgen van een B-1 visumweigering zijn voor privé reizen? Neem gerust contact op.

 

Dit blogartikel is geschreven door Aster Maaskant. Aster is Visum Specialist VS en ziet het als haar missie om zo goed mogelijk te informeren over alle mogelijke aspecten die bij het aanvragen van een visum voor de VS om de hoek komen kijken.