Kan ik met mijn E-2 visum bij een andere werkgever in de VS werken?

Nee, dat kan niet. Een visum is altijd persoons- en bedrijfsgebonden. De naam van de Amerikaanse werkgever staat links onderin op het visum bij “Annotation”. Dit houdt in dat als je toch ergens anders gaat werken en dit aan het licht komt, je problemen krijgt omdat het E-2 visum niet geldig is. Bij beëindiging van het initiële dienstverband vervalt dus het visum en zul je naar Nederland terug moeten of een nieuw visum moeten aanvragen.

Misschien denk je dat het allemaal niet zo”™n vaart zal lopen maar vergeet niet dat elke werkgever ieder jaar een W-2 Tax Form moet indienen. Een W-2 Form is een IRS-belastingformulier dat in de VS wordt gebruikt om aan werknemers betaalde lonen en ingehouden belastingen te melden. Zo valt dus altijd te achterhalen waar je werkt of hebt gewerkt.

Bovendien vereisen de immigratievoorschriften dat werkgevers de USCIS (U.S. Citizenship and Immigration Services) of het Amerikaanse consulaat “onmiddellijk” op de hoogte stellen van “materiële wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden” die een werknemer met een E-2 investeringsvisum betreffen.

Onder “materiële wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden” vallen:

  • beëindiging van het dienstverband van de E-2 visumhouder;
  • een belangrijke verandering in de werkzaamheden van de E-2 visumhouder;
  • een wijziging in de bedrijfsstructuur waardoor het bedrijf in de VS niet meer voor 50% of meer in Nederlandse handen is.

Dit zijn slechts 2 voorbeelden van momenten waarop zaken aan het licht kunnen komen. Het advies is dan ook: Voorkom problemen en zorg ervoor dat het werkvisum in orde is voordat je bij een nieuwe Amerikaanse werkgever aan de slag gaat!

 

Dit blogartikel is geschreven door Aster Maaskant. Aster is Visum Specialist VS en ziet het als haar missie om zo goed mogelijk te informeren over alle mogelijke aspecten die bij het aanvragen van een werkvisum voor de VS om de hoek komen kijken.

Vragen naar aanleiding van dit blogartikel of advies of hulp nodig met het aanvragen van een werkvisum voor Amerika? Neem gerust contact op.