Ik word regelmatig gebeld door visumhouders die, ondanks dat ze een geldig visum hebben, na verloop van tijd toch in de problemen komen.

Hoe kan dat?

Er is een verschil tussen de geldigheidsduur van een visum en de status. Met status wordt de tijd bedoeld die je legaal in de VS mag verblijven.

De geldigheidsduur staat op het visum zelf en is voor een B-1 business visum in de meeste gevallen 10 jaar, voor een E-2 investeringsvisum 3 jaar (sinds februari 2020) en voor een I-journalistenvisum 5 jaar.

De status wordt bij binnenkomst in Amerika bij de grens bepaald en is te controleren aan de hand van de stempel die in het paspoort wordt gezet. Voor het B-1 visum en het I-visum is dat meestal 6 maanden. Voor het E-2 visum is dat meestal 2 jaar. Elke keer als je opnieuw de VS in reist krijg je een nieuwe stempel in het paspoort en daarmee ook weer een nieuwe status. Afhankelijk van het type visum soms weer voor 6 maanden of 2 jaar maar soms ook korter, bijvoorbeeld tot de datum dat je visum of paspoort verloopt.

Belangrijk om te weten: Met een B-1 visum en een I-visum mag je niet langer dan 180 dagen in de VS verblijven ook al is het visum in de meeste gevallen meerdere jaren geldig. Dit mag één lang bezoek van 180 dagen (ongeveer 6 maanden) zijn of meerdere korte bezoeken van hooguit 6 maanden in totaal. Met het E-2 visum mag je nooit langer dan 2 jaar in de VS verblijven ook al is het visum 3 jaar geldig.

Tip 1: Controleer dus altijd goed de status die is afgegeven en zorg dat je altijd in status blijft.

Tip 2: Voorkom problemen en blijf nooit langer in Amerika dan de aangegeven datum op de grensstempel (= status).

 

Dit blogartikel is geschreven door Aster Maaskant. Aster is Visum Specialist VS en ziet het als haar missie om zo goed mogelijk te informeren over alle mogelijke aspecten die bij het aanvragen van een werkvisum voor de VS om de hoek komen kijken.

Vragen naar aanleiding van dit blogartikel of advies of hulp nodig met het aanvragen van een visum voor Amerika? Neem gerust contact op.